In 1974 zei Wim de Bie als mede oprichter van het Simplisties Verbond: “Je hebt ontwikkelingslanden en ingewikkelde landen. En Nederland is het ingewikkeldste land.” Ik weet niet of Arno Visser, voormalig president van de Algemene Rekenkamer dit citaat kende toen hij begin dit jaar een gelijksoortige uitspraak deed, “We hebben Nederland veel te ingewikkeld gemaakt.” En er zit een grote kern van waarheid in. Kijk ook naar bestuurlijk Wassenaar.

Onze gemeente kent vele oude huizen. Deze panden zijn meer dan 80 jaar oud, soms monumentaal of beschermd dorpsgezicht. Eigenaren van deze huizen willen ook energieneutraal worden, maar het plaatsen van zonnepanelen of isoleren is door gemeentelijke regelingen nagenoeg onmogelijk. Een warmtepomp plaatsen in een huis met enkel glas heeft weinig zin. Juist de huizen waar het meest gewonnen kan worden, krijgen de meeste beperkingen opgelegd. Dit zou eenvoudig opgelost kunnen worden. Door pandeigenaren meer ruimte te bieden om hun huizen te beheren.

Deze weken bespreken we in commissies en gemeenteraad de Lokale Energie Strategie. Een belangrijk onderwerp waar iedere Wassenaar de komende jaren mee te maken krijgt, of ie nou wil of niet. Gasleidingen zullen langzaam maar zeker worden vervangen door andere soorten van energievoorzieningen. Goed dat de gemeente hier al vast over nadenkt zodat de energietransitie op een gelijkmatige wijze kan verlopen. Het bij de raad ingediende stuk wat bedoeld is als energiestrategie moet zeker nog meer concreet en duidelijker worden, zodat we straks als gemeenteraad ook kunnen zien welke resultaten met ons belastinggeld zijn bereikt. Maar het is goed om te zien dat de intentie er alvast is.